pátek 31. března 2017

Děvín

Děvín je zřicenina hradu, který stával na stejnojmenném vrchu nad Hamerským jezerem nedaleko Stráže pod Ralskem. Hrad založili někdy v polovině 13. století Markvarticové, později patřil mocnému severočeskému rodu Vartemberků. Od 16. století se jeho majitelé různě měnili a v polovině 17. století už byl zřejmě pustý. Jeho zkázu pak dovršilo rozebírání opuštěných hradních budov a využití kamene z nich na stavbu domů v nedalekém Hamru na Jezeře. Do dnešních dnů se zachovaly jen zbytky zdí a plošinka s cimbuřím vytesaná do pískovcové skály.



Ale Děvín byl až cílem našeho výletu a cestu k němu jsme si naplánovali jako takový krátký okruh. Auto jsme zaparkovali kousek za Hamrem na Jezeře (na křižovatce u budovy Vojenských lesů) a vyrazili jsme po červené TZ kolem Černého rybníka až na rozcestí Pod Zběhem. Odtud jsme pokračovali po modré TZ až na rozcestí Stohánek, které je pod stejnojmenným vrchem. Na něm jsou také pozůstatky bývalého hradu a později poustevny. Nám se ale nějak nepodařilo najít odbočku, která na vrchol vede, takže o tuto zříceninu jsme bohužel přišli.

Černý rybník, cesta ke Stohánku, rozcestí u Stohánku a pomník na křižovatce

Kousek od křižovatky modré a zelené TZ je pomník kpt. Sochora, hrdiny 2. světové války, který ta tomto místě zahynul při nevyjasněné nehodě (spekulovalo se o tom, že nehoda - srážka Sochorova osobního auta s vojenským náklaďákem - byla naaranžová komunistickou stranou, ale podezření se nikdy nepodařilo potvrdit). O kousek dál je pak v altánku umístěna reliéfní mapa okolí s popsaným vrcholy. Odtud jsem se dál pustili po zelené značce, která nás dovedla až k odbočce ke skalnímu útvaru Divadlo. Zacházka pár set metrů určitě stála za to - Divadlo je zajímavý pískovcový útvar, ve kterém jsou kromě různých dutin, říms a výklenků také viditelné železité usazeniny vytvvářející jakési roury. Ještě nikdy jsem podobný jev neviděla.


Vraní skály

Cesta kolem Širokého kamene


Ze zříceniny


Výhled z Děvína - vodní plocha je Hamerské jezero

Po zelené jsme došli kolem Širokého kamene až na rozcestí pod Děvínem (skoro - kousek jsme si "střihli" mimo značku, abychom si zkrátili cestu), odkud vede červená TZ směrem na Děvín. Přímo na zříceninu je třeba dát se asi 300 m do kopce po značené odboče z červené a pak se po ní zase vrátit zpátky. A odtud už to byl jen kousek zpátky na křižovatku, kde jsme nechali auto - nejdřív lesem, pak po asfaltové stezce (která vede až do Hamru na Jezeře).

Celková délka - 10,5 km; převýšení celkem cca 210 m



Žádné komentáře:

Okomentovat