středa 26. července 2017

Val McDermidová - Střepiny ticha

Val McDermidová je současná skotská autorka detektivních příběhů, ve kterých hrají důležitou úlohu ženy. V její bibliografii najdeme tři série detektivek - řadu se soukromým očkem Kate Branniganovou, řadu se specialistkou na nevyřešené případy Karen Pirieovou a konečně řadu s komisařkou Carol Jordanovou a psychologem Tony Hillem. A právě z této řady byla kniha, po které jsem v knihovně sáhla.



Anotace
Tvůrce psychologických profilů Tony Hill dokáže číst vzorce lidského chování a dekódovat jeho záhady. Když narazí na sérii sebevražd žen, na netu pronásledovaných zvrácenými predátory, začne tušit, že jde o větší a děsivější tragédie, než by se zdálo. Způsoby smrti jsou sice různé, ale okolnosti podobné. Nebyly ty ženy ve skutečnosti zavražděné? Jaký typ sériového vraha může toužit po tom, aby jeho zločiny zůstaly skryté?
Bývalá vrchní inspektorka Carol Jordanová bojuje s vlastními démony, ale lidské životy, které jsou v sázce, ji přimějí vrátit se do akce. Společně s Tonym a novým týmem se pouští do honu na nejnebezpečnějšího vraha svého druhu - na takového, který nezná strach a nemá co ztratit...


Knížka je podle mne něco na pomezí detektivky a thrilleru, protože s myšlenkami pachatele, které ho vedou k vraždám se seznámíme už v první polovině knihy. Děj pak sleduje především snahu vyšetřovacího týmu najít klíč, podle kterého si sériový vrah své oběti vybírá, odhalit, kdo by mohly být jeho další oběti a pokusit se je zachránit. Na pozadí tohoto pátrání zároveň sledujeme i návrat Carol Jordanové k policejní práci (a jeho okolnosti) a vytvváření vyšetřovacího nového týmu. Tady je trochu patrné, že se jedná o jednu z knih celé série - příběh se občas dotkne něčeho, co se stalo v minulosti. Není to ale podle mne na závadu srozumitelnosti příběhu.
Kniha má ze začátku pomalejší rozjezd (který řeší zejména soukromé problémy Carol), takže mi chvíli trvalo, než jsem se začetla. Ale postupně příběh dostává spád a čte se dobře - s napětím, zda a jak na řešení případu tým přijde. Určitě ještě nějakou knížku od této autorky zkusím - ať již s Carol a Tonym nebo z některé další řady.

Žádné komentáře:

Okomentovat