neděle 11. března 2018

Valdek

Předpověď počasí na druhý březnový víkend si vyloženě říkala o naplánování nějakého výletu. Takže jsme jeden večer strávili nad mapami, několik variant jsme zamítli a nakonec volba padla na zříceninu hradu Valdek, která se nachází v bývalém vojenském prostoru Brdy.
Hrad Valdek byl postaven zřejmě ve 13. století Oldříchem Zajícem, který pak používal predikát "z Valdeka". Později hrad změnil více majitelů z řad nižší šlechty. V polovině 17. století už pak byl uváděn jako pustý. Od konce 19. století byl jako romantická zřícenina oblíbeným cílem výletů, za 1. republiky byl v péči Klubu českých turistů. V padesátých letech minulého století došlo k rozšíření vojenského újezdu Brdy, do kterého byl byl zahrnut i Valdek. Díky tomu byl půl století nepřístupný. Po zrušení vojenského újezdu Brdy byla oblast okolo Valdeka začleněna do CHKO Brdy a okolí zříceniny opět zpřístupněno.



Jako výchozí místo pro náš nedělní výlet jsme si vybrali vesničku Neřežín kousek od Hořovic a Komárova, kde je i malé parkoviště. Na Valdek se odtud dá dojít za zhruba půlhodinku po žluté značce. Ale my jsme se chtěli projít trochu víc, takže jsme z Neřežína vyrazili po zelené značce naučné stezky, která se nad vesnicí spojila se žlutou a vedla nás nad vodní nádrží Záskalská až do Chaloupek. Tam mají příjemnou hospůdku, takže jsme si dali (ještě ne příliš zasloužené) pivo a pokračovali jsme po zelená na hráz nádrže.

Přehradní nádrž Zásklaská

Z rozcestí za hrází Záskalské jsme se opět připojili na zelenou značku naučné stezky, která chvíli vede souběžně s modrou a pak odbočuje pod Jedovou horu k bývalé šachtě Barbora (my jsme to kousek vzali mimo značku přímo přes vrchol Jedové hory). Šachta má hloubku 72 m a železná ruda se zde těžila od 13. do 19. století. Ústí šachty je obezděné a překryté mříží, přes kterou do ní lze nahlédnout.

Vrchol Jedové hory a šachta Barbora

Kousek za šachtou Barbora jsme se připojili zpět na modrou turistickou značku a po ní jsme došli až na rozcestí u bývalé obce Hrachoviště (zanikla v souvislosti s rozšiřováním vojenského újezdu Brdy po 2. světové válce). Z rozcestí u Hrachoviště jsme pokračovali po asfaltové silničce po žluté turistické značce přes rozcestí Krejčovka a Na hlíně úbočím vrchu Beranec až ke zřícenině hradu Valdek. Z hradu se zachovala věž , zbytky paláce a hradeb s klenutou vstupní branou. Oficiálně je do prostoru zříceniny vstup zakázán kvůli tomu, že její stav by mohl návštěvníky ohrozit, ale mám dojem, že kdo dojde až ke zřícenině, tak dovnitř vleze.

Křížek a pamětní kámen na místě bývalého Hrachoviště



A nakonec hrst fotek z Valdeka

A od zříceniny Valdek je to zpátky na parkoviště v Neřežíně už jen kousek - necelé dva kilometry.
Celá trasa výletu byla necelý 12 km, převýšení kolem 220 výškových metrů (my tey vystoupali trochu víc, protože jsme k Barboře šli přes vrchol Jedové hory, ne jejím úbočím). Cesta vedla většinou po bývalých vojenských asfaltkách (takže "jako když střelí"), případně po lesních cestách. Příjemné bylo zastavení v hospůdce v Chaloupkách (otvírají v 11 hod. a dokonce i vaří).


Žádné komentáře:

Okomentovat